Incasso tot in de puntjes...

 

Klik hier

 

24/7 online volledige inzicht voor onze opdrachtgevers.

Meer informatie

 

Heldere taal over wet en regelgeving.

 

Meer weten

 

Wij staan voor een professioneel gerechtelijk incassotraject.

 

meer info

Volg ons

Wanneer is gebruik van het btw-nummer verplicht?

BlogBlog - 27 Augustus 2013

rechtbank-punt_2013_08_27_093738.jpg
Burgerservicenummer blijft basis voor zzp'er
Sinds 1 januari is het minder vaak verplicht om je btw-nummer te vermelden op facturen. Wanneer is de inzet van het nummer nu wel en niet nodig? Een overzicht.
Als je ondernemer bent voor de omzetbelasting, dan ontvang je een btw-nummer. Ben je eenzelfstandige zonder personeel (zpp'er), dan is de basis voor dat nummer je BSN, ofwel je Burgerservicenummer.
Verschil tussen ondernemer en consument
Je bent verplicht om je btw-nummer te zetten op facturen die je stuurt aan andere ondernemers, maar ook rechtspersonen die geen ondernemer zijn, zoals verenigingen en stichtingen.
Consumenten hoef je doorgaans geen factuur te sturen. Doe je dat toch, dan is het niet verplicht om daar je btw-nummer op te zetten. In de volgende gevallen moet je echter wel een factuur met btw-nummer sturen aan consumenten:
 
  • Bij een afstandsverkoop (export naar klanten in de EU die geen btw-aangifte doen
  • Levering van een nieuw of weinig gebruikt vervoermiddel aan een particulier uit een ander EU-land
  • Ten minste 80 procent van je afnemers is ondernemer. Dan moet je altijd een factuur uitreiken, ook als je afnemer een particulier is.

Deze verplichting geldt overigens ook voor groothandelaren in levensmiddelen, dranken, tandheelkundige grondstoffen en (onderdelen van) tandtechnische werken.

Website

Verder hoef je je btw-nummer niet op briefpapier en foldermateriaal te zetten. Op je website is dat echter wel verplicht.
Vereenvoudigde factuur
Overigens mag je voor consumenten en voor ondernemersde vereenvoudigde factuur inzetten, mits het factuurbedrag lager is dan 100 euro. Uitzonderingen op deze regel zijn internationaleafstandverkopen en intracommunautaire leveringen tegen het nultarief, beide aan ondernemers.
Terug